Így fejleszd egyszerre Önmagad és a Gyermeked- 2 egyszerű technika

A fürdőszobában voltam.

Épp kifele készültem mikor meghallottam, ahogy a kislány síri nyafis hangon szól Édesanyjának, és megtorpantam:
-Anyaaaaaaaaaaaa!!! Nem találom a tetkóóóóóóóóóót pedig ide idetettem

-És kérsz segítséget?

-Igen segíts megkeresni kérlek.

 

 

Pár napra rá, egy másik családnál épp készülődött a vihar.

Itt is egy kishölgy volt aki készült kitörni elementáris erővel. Ordítva közeledett Édesanyjához, megállt előtte és már zúdította is minden fájdalmát rá; sírva, hisztizve, ordítva sorolta sérelmeit.
Édesanyja minden erejét összeszedve igyekezett, mint a kőszikla stabilitását megtartani, türelmesen hallgatta és figyelte. Nem adta ki első reakcióját mint korábban tette volna, hogy felhúzza magát és elkezd vitatkozni a lányával.

 

A két Édesanya rengeteget fejlődött korábbi Önmagához képest.

Az első családnál Anya régebben azonmód ugrott volna hogy kiszolgálja gyermekét. Anno árnyéka volt önmagának, azért élt és létezett hogy a családját kiszolgálja, boldoggá tegye. Én hiszem hogy ennél többről szól Anyaként is az életed.
És most már változott, Önmagának is fontos, fontosak az álmai és céljai. Továbbra is fontosak gyermekei a férje a családja. De megtanulta magát nem háttérbe hanem előtérbe helyezni. Már nem ugrik neki, hanem megvárja hogy lánya egyáltalán kér-e segítséget. És a kicsi lány is egyre bátrabb, önállóbb, felszabadultabb, kezdeményezőbb. Édesanya meg kivirult (lányával együtt) és átvette a vezetést Élete kormánya felett.

Önzőnek hangzik? Nem az, mert figyelj.
Mióta önismerettel önfejlesztéssel foglalkozik, és megtalálta és feloldotta mélyen megbúvó gyökér problémáit (gyökér probléma=nem csak felszíni problémák megoldása hanem ami lent mélyen az egészet kiváltja).
Felfedezte mire vágyik valójában, és azokért dolgozik, azóta gyermekeit is mintha kicserélték volna, kevesebb hiszti, meg nem értettség, nyavalygás, veszekedés. És sokkal sokkal több egyetértés mély kapcsolódás, és szeretet. Nem csak megjátszák hogy rendben vannak. Hanem rendben vannak. És boldogok, Anya is, meg együtt a család is.
Rengeteget fejlesztette Önmagát, leginkább Önmaga miatt, de ez kihatással van gyermekeire is.

A második családnál az Édesanya, korábban kiborult volna és belevonódott volna lánya dacos vad érzelmi viharába, és csúnya veszekedésbe torkollhatott volna az egész, ahol nem haladtak volna a probléma megoldása felé egy lépést se.

Most figyel Önmagára, és mint külső szemlélő igyekszik kívülről nézni Önmagát a szituációt, nem belevonódva a menetrendszerinti szokásos hiszti vitába. Ezzel érzelmi önfegyelmet gyakorolva. És nem érzelemből reagálva. Így később megbeszélik négyszemközt, lenyugodva, kinek mi tombolt a lelkében, mit élt át, mi történhetett, és mit kell tenni legközelebb, kinek hogy lenne jó. Tartanak egy megbeszélést és megegyeznek. Ez nem azt jelenti hogy érzelmeit, fájdalmát haragját..stb elnyomja és sosem néz velük szembe. De ott nem vonja be csak megfigyeli. Később rendezi majd magában.

Gyönyörű példák, ugyanis rendkívül fontosnak tartom elültetni a gondolatot és megértetni az Anyukákkal:

Hogyha magadért teszel és fejleszted Önmagad, és te vagy a legfontosabbak Önmagad Életében, ezzel teszed a legtöbbet mindenkiért, magadért is és gyermekedért is.

Mert ők példát vesznek! Rólad!

100%-an téged/Titeket (szülőket) másolnak és a külvilálot, minden gondolatodat, érzésedet, világról alkotott képedet, hozzáállásodat, ahogy felkelsz, alszol eszel, iszol, fogat mosol, nevetsz, mindent. Te vagy az Istene, a példaképe!

És figyelj! Nem csak azt utánozzák amit mondasz, hanem amit teszel. És ha a kettő nem fedi egymást 100%-an, akkor itt „buktad el.” 😛

Tehát hiába beszélsz neki a fogmosás fontosságáról példabeszédet. Ha azt látja te elfelejted, nem fontos vagy 1 perc alatt elvégzed, neki ez megy át: “nem lehet ez olyan fontos ha Anya se veszi komolyan nem csinálja, csak beszél róla.”

A gyermeked a Te őszinte tükörképed, nézz bele

Hoztam neked egy egyszerű de nagyon hatásos technikát, játékot, amit nem csak gyermekednél hanem mindenkinél alkalmazhatsz.

De ha gyermekeddel kapcsolatban alkalmazod, sokkal előbb tisztán fogod látni és kezelni összezörrenéseiteket vitáitokat. És sokkal inkább elfogadóbb megértőbb leszel vele, és Önmagaddal szemben is.

Ugyanis ez a játék benned belül fog hatni, egyre elfogadóbb leszel és megbékélsz Önmagaddal azzal ami nem tetszik, és belülről tőled/belőled változik meg az egész világod.

De figyelj ki kell tartanod, a szembenézés az elején nem kellemes, de a fentieket nézve te is láthatod, hogy megéri.


Jöhet a játék? 😉




,,1. Minden, ami másokban dühössé tesz, zavar, (“én jobban csinálnám”, megváltoztatnám stb.) az ÖNMAGAMBAN VAN. Minden tehát, amit én kritizálok a másikban, ami ellen harcolok, az bennem van.

2. Mindaz, amit egy másik személy kritizál bennem, harcol ellene, meg akar változtatni – amennyiben ez engem sért, bánt, érint stb. – az NINCS FELDOLGOZVA BENNEM, NINCS MEGOLDVA BENNEM. Ilyenkor az EGO sérül, mert az EGO-m erős.

3. Mindaz, amit egy másik személy kritizál bennem, harcol ellene, meg akar változtatni – azonban ez engem nem sért, bánt, érint stb. – akkor az az Ő PROBLÉMÁJA, FELDOLGOZATLANSÁGA, tökéletlensége, melyet kivetít rám, mert önmaga nem tud, nem mer szembenézni vele.

4. Minden, amit én a másikban szeretek, MAGAMBAN VAN MEG, magamban szeretem, mert felismerem magam a másik személyében, mivel az egylényegűségünk mutatkozik meg. “

(Dalai Láma)

 

Ez a tükör törvénye.
De hogy néz ki mindez a gyerekeddel a gyakorlatban?

 

Nulladik lépés:
Légy nyitott és befogadó. Nagy levegő és határod ez, mondd ki:
úgy döntöttem hogy nyitott vagyok és befogadó.
És még: légy őszinte, még ha fáj is. Úgy döntöttem hogy őszinte vagyok.

1 szint a játékban

Fogj két papírt, tollat vagy ceruzát.


És a papír egyik oldalára írd le most:
-Mi az amit nem szeretek Önmagamban?
Minden jöhet: tulajdonság szituáció, ami jön azt írd ki.

Majd fordítsd meg és írd le most:
-Mi az amit szeretek Önmagamban? (minimum 25 szót tulajdonságot szitut írj, ez fejleszti az önszeretetedet is!)

Fogd a másik papírt és egyik oldalára írd le most:
-Mi az amit nem szeretek a gyermekemben?

A másik odalára írd le most:
-Mi az amit szeretek a gyermekemben?

Most nézd meg, és vesd össze a két listát.

Menj át minden egyes leírt szón, mondaton szituáción, és nézz mélyen magadban, vesd össze a magadról írtakat azzal amit gyermekedről írtál: van hasonlóság, egyezés?

Ha van egyezés a pozitív és a negatívnál is, azokat tehát mind benned is megvannak.
Gratulálok hogy bevallottad Önmagadnak.

Valójában ami rossz vagy negatív azért zavar a gyermekedben, mert benned is ott van, és magadban kell elfogadnod rendbe tenned, megbékélned vele.
A pozitívnál pedig ami egyezés azokat szereted magadban is, juhéjjj!

És mi van azokkal amelyiknél nincs egyezés?
Ott azt érdemes megnézned, hogy lehet mélyebb gyökere van az adott tulajdonságnak. (pl: “nem tetszik hogy a gyermekem rágja a körmét. De hisz én nem is rágom.”
Valójában mi zavar ebben? Hogy bántja magát? Hogy ideges? Menj még mélyebbre, mert az hogy a körmét rágja csak a felszín lehet.)

Ha valamit nagyon tagadsz, hárítasz, ott valami tuti hogy van, lehet hogy nem mered bevallani, vagy még mélyebb gyökere is lehet.

Nos, milyen tükröt mutat Önmagadról gyermeked?

Ha valahol elakadtál, kérdésed van, kérj segítséget emailben (alfasuttogo@gmail.com) és együtt kibogozzuk (de ettől még haladhatsz tovább a kövi szintre.)

Level up. 2. bevállalósabb szint

Tehát légy nyitott és befogadó. Nagy levegő, úgy döntöttem hogy nyitott vagyok és befogadó.

Ez egy őszinte játék. Ne vedd személyes sértésnek. Akkor csináld ezt meg ha tudsz objektív maradni és nem személyes sértésnek venni. Döntsd el! Úgy döntöttem hogy objektív, érzelemmentes maradok.

Kérj meg 3 hozzád közel álló embert hogy a fentebbieket írja meg neked.

És kérd meg hogy legyenek 100%-an őszinték és mondd meg nekik hogy írjanak le mindent ugyanis te nem fogod magadra venni. ( ne is tedd, ezek az ő gondolatai rólad ergo ez neki tükör, és közben neked is amit ő tükröz…na érted 😀 )

Tehát kérd meg hogy írja meg őszintén (és írd meg neki hogy tényleg őszinte legyen te nem fogsz megsértődni):

-Mit szeret benned?

-Mit utál benned?

No, és most vesd össze amit magadról írtál, amit a gyermekedről, és amit rólad írtak.

Mit látsz?

Van hasonlóság?

Van ellentét?

Van olyan szó vagy mondat ami valamilyen intenzív gondolatot érzést vált ki belőled?

Tudod ahogy feljebb olvastad, ami nem tetszik negatív érzést vált ki belőled az benned van, el kell fogadnod és megbékélned vele (még ha nagyon tagadod is).
Ami pozitív az is benned van örülj neki és ünnepeld meg hogy szereted magad, magadban.

Ha van olyan a másoktól kapott írás közt amit negatívnak írtak de benned nem vált ki semmilyen érzést, akkor azzal neki van dolga, mert neki tükör.

Ha elakadtál, segítség kell, írj ide: alfasuttogo@gmail.com és együtt megoldjuk.

És ha tetszett ez az önismereti játék, oszd meg, hogy más anyukák is fejlődhessenek. (pszt meg oszd meg azokkal is akiknek elküldted a kérdéseket)

Oszd meg az írást

Az alábbiak egyikén:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Szóljak, ha megjelenik új írás?

Iratkozz fel a hírlevelemre itt:

Feliratkozásoddal hozzájárulsz a megadott adataid biztonságos kezeléséhez az adatkezelési tájékoztatóban leírtak szerint.

More To Explore

Do You Want To Boost Your Business?

drop us a line and keep in touch